Navigacija
English language

MVM Group i kompanija 13. Jul Plantaže iz Podgorice započeli regionalnu saradnju

MVM Group i kompanija 13. Jul Plantaže iz Podgorice započeli regionalnu saradnju

Kada jedna vinarija uspe da realizuje sedamnaest miliona boca godišnje i to na tržištima širom sveta, onda je jasno da njen značaj i veličina prilično prevazilaze regoionalne okvire. Pri tom, sva ta vina dolaze sa 2.250 hektara dobro vodenih vinograda i ako se vranac negde dobro oseća, onda je to u vinariji 13. Jul Plantaže iz Podgorice. Osim što se može pohvaliti najvećim vinogradom “u mestu” u Evropi, ova kuca decenijama tržištu nudi standardan kvalitet vina, a posetiocima od nedavno i obilazak Šipčanika, najatraktivnijeg i jednog od najvećih vinskih podruma u regionu.

Plantaze

Nesumnjivo je da je vinarija 13. Jul Plantaže najznačajnija i jedina velika vinogradarsko-vinarska kompanija u Crnog Gori. Ali, kada neko u sopstvenim zasadima proizvede više od dvadeset miliona kilograma grožđa, preradi ga u svojim podrumima i realizuje sedamnaest miliona boca vina na različitim tržištima širom sveta, onda slika o velićini ove kompanije i dimenzija uspeha prevazilaze regionalne okvire. Jedan od razloga za to jeste i više od četrdeset pet godina konstantnog razvoja, ali i specifičnost strategije bazirane na autohtonim vinskim sortama, vrancu i krstacu. Vinograd Plantaža, sa više od deset miliona čokota na 2.250 hektara, najveći je vinograd “u mestu” u Evropi. Najveći, ali i odlično vođen, jer se svake godine površine uvećavaju, stari zasadi zamenjuju novim, uz najsavremeniju dostupnu tehnologiju uzgoja. Podrumi su opremljeni svime što je potrebno kako bi se potencijal grožđa sačuvao i preneo u vino, a kompleksnost i specifičnost vina gradi se odležavanjem u strogo biranim hrastovim buradima. Tržišna orjentacija vinarija takode je na zavidnom nivou, a svakom novom kupcu prilazi se sa velikim entuzijazmom, pod parolom “trendovi se smenjuju, a vina ostaju”.

Ako prošetate kroz barik podrume u Plantažama, a ima ih tri i svaki je spečificne namene, pogled će vam lutati po nepreglednim kolonadama savršeno poređanih buradi. Na njima nećete primetiti tragove vremena, ali ni tragove vina. Kada se na trenutak prisetite da zapravo u tim buradima sazrevaju oni ekstraktivni, veoma obojeni vranci, a da su burad i dalje kao nova, prepoznaćete posvecenost ovih vinara ideji stvaranja najboljeg. A za potpunu fascinaciju posetilaca zadužen je Šipčanik, novi podrum izgraden na sedam hiljada kvadratnih metara, u tunelu na 30 metara pod zemljom, dužine 356 metara, kapaciteta dva miliona litara vina i vinotekom u kojoj odležava 28.000 flaša, sa svim potrebnim tehnickim uslovima za vrhunsko negovanje vina. Takav da nešto slično zasigurno ne može da se vidi u bližem okruženju.

KOMPANIJE KOJE SU NAM UKAZALE POVERENJE

POGLEDAJTE KOMPLETNU LISTU REFERENCI